Nyårshälsning från Anders och Emma Zorn 1918


Nedanstående underbara vintervy är ett s k "fotovykort" som visar en del av Zorngården i Mora. Anders Zorn sitter i släden tillsammans med två andra herrar medan Emma Zorn står på trappan. Det kan vara så att det är en förlaga till ett "riktigt" tryckt vykort då jag tror att jag sett detta motiv även som ett sådant vykort. Dock är det unika med detta kort att det är skrivet av Emma Zorn och innehåller "nyårshälsningar från Anders och Emma" till "Fru Rosa Hernmarck, Djursholm."


En härlig vintervy från Mora. Med tanke på de tjocka pälsarna både herrarna och Emma Zorn har lär det ha varit ganska kallt ute. Det är väl inte helt omöjligt att detta är samma vargskinnspäls som Anders Zorn bär på sitt självporträtt i olja från 1915 - Självporträtt i vargskinnspäls".


Kortet är skrivet av Emma Zorn till Rosa Hernmarck i Djursholm och innehåller nyårshälsningar från "Anders o Emma Zorn" daterade Mora 27.12.1918.


Sveriges mest kände konstnär
Anders Zorn
är förmodligen Sveriges mest kände konstnär genom tiderna. Han föddes i Mora den 18 februari 1860. Hans mor var Grudd Anna Andersdotter som kom från en småbrukarfamilj och som under arbete som säsongsanställd på ett bryggeri i Uppsala träffade den tyske bryggaren Leonard Zorn. Resultatet av deras möten blev sonen Anders, dock var det aldrig tal om giftermål, men Leonard erkände faderskapet varför namnet på sonen blev Anders Zorn. Fadern dog redan 1872 och Anders träffade honom aldrig.

Anders växte upp hos mormor och morfar i Mora. Efter en kort tid på skola i Enköping kom Anders in på Konstakademin i Stockholm som 15-åring. Han hade då väckt uppmärksamhet som träsnidare och var omtalad för detta i hembygden. Dock tog måleriet överhanden och han slog igenom som 20-åring 1880 med akvarellen "/ Sorg" som föreställde en ung kvinna i sorghatt. Efter denna framgång fick Zorn många porträttbeställningar från Stockholms borgarskap. I samband med att han gjorde ett sådant porträtt träffade han sin blivande hustru Emma Lamm 1881. Eftersom Emma kom från en mycket rik familj var det inte tal om äktenskap innan Zorn skaffat sig större inkomster.

Åren 1881-1885 tillbringade Anders Zorn utomlands för att utveckla sitt måleri. Han bodde under denna tid framförallt i England och Spanien, men återvände alltid för att tillbringa sommarmånaderna i Sverige. På hösten 1885 gifte sig Anders med Emma och de närmaste elva åren kom de att tillbringa först i England tre år och sedan i Paris under åtta år. Dock återvände de alltid till Sverige under sommaren.

Anders Zorns måleri utvecklades ständigt under hela denna tidsperiod. Efter flytten till Paris 1888 övergav han akvarelltekniken och började arbeta i olja och det tog inte lång tid innan han var lika skicklig att måla med olja. Anders gjorde också flera USA-resor som mycket högt betald porträttmålare. Han deltog även på Världsutställningen i Chicago 1893. År 1896 flyttade Anders och Emma hem till Sverige och bosatte sig i Mora. Han hämtade därefter mest sina motiv från Dalarna och mest kända är nog hans nakna frodiga dalkullor men han gjorde även många fina folklivsskildringar. Efter sekelskiftet förlorade hans måleri lite av sin tidigare friskhet och han gjorde under denna tid även etsningar och skulpturer, bl a Gustav Vasa-statyn i Mora.

Anders och Emma Zorn har även gjort en fantastisk insats som hembygdsvårdare och genom en donation till svenska staten grundades Zornsamlingarna som innehåller de fyra museerna Zorngården, Zornmuseet, Zorns Gammelgård och Textilkammare samt Gopsmor.

Zorngården som visas på vykortet ovan finns än idag kvar exakt som den såg ut när Emma Zorn gick bort 1942. Interiören visar hur ett välbärgat konstnärshem såg ut i början av 1900-talet och Zornsamlingarna är väl värda ett besök i Mora. Vill du läsa mer om Anders och Emma Zorn rekommenderar jag ett besök på Zornsamlingarnas hemsida www.zorn.se

Lars-Olov Stenborg

Anpassad sökning
 

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på