Gårdstecknaren Bror Bodingh - Udda vykortskonst!


Många är säkert samlarna som på samlarmarknader eller i andra sammanhang lagt märke till de annorlunda och rätt märkliga lila korten som visas nedan! Jag har själv stött på dem med jämna mellanrum och även lagt undan ett par till min egen samling. Dock visste jag inget om upphovsmannen förrän jag läste en artikel i medlemsbladet Kort-nytt nr 3 2001 från Upplands Vykortsförening. Det var en kopia av en artikel från Enköpings-Posten, skriven av Gustav Larsson i Enköping och nedanstående är en mycket kort sammanfattning av innehållet i artikeln och som illustrationer har jag använt ett par av mina egna vykort från Bror Bodinghs produktion!.


Här ett motiv från "Ulvesta, Brunnsta" som t o m är signerat i överkanten med "Bror Bodingh -08", dvs Bror tecknade och kopierade detta kort vid 49 års ålder då han förmodligen var på en tecknarresa söderöver.


Bror Bodingh föddes den 4 juli 1859 i Stigsjö i Ångermanland men familjen flyttade senare till Forsed och Ytterlänna.. Bror utbildade sig till urmakare men längtade ut i världen och han har själv skrivit att urmakaryrket tog 13 av hans bästa ungdomsår. Han gav sig i stället ut på en gesällvandring och träffade då sin blivande hustru Vilhelmina Vestling i Svartvik och de gifte sig och bosatte sig i Nolby. Bror började rita porträtt och fick bland annat ställa ut i Stockholm, men slogs sedan av idén med vykortstecknande och han blev en form av gårdstecknare som åkte runt och tecknade bilder på offentliga byggnader, kyrkor, stationer, fabriker och gårdar och mycket annat. Han tecknade med speciella pennor och tryckte därefter korten i en så kallad hektograferingsapparat som maximalt kunde kopiera upp emot hundratalet vykort.

Förutom tecknande i Norrland tog sig Bror via cykel ned till Mälardalen och tecknade många motiv från Uppland, Västmanland och Närke. Man frågar sig onekligen hur detta kunde vara ett lönsamt yrke för det kan knappast varit så många motiv som såldes av varje kort. Enligt beräkningar lär det finnas 4 000 olika kort och den beräknade totala upplagan är 100 000 vykort, vilket skulle göra ett snitt på 25 kort per motiv och det låter väl rimligt att en gårdsägare beställer 25 kort som han kan skicka till vänner och bekanta. För att få lönsamhet var det säkert så att Bror utnyttjade möjligheten att sova över på de gårdar han besökte. Speciellt många motiv per dag kan han ju inte ha hunnit med.


Ett motiv från gården "Hoppet". I Svensk ortsförteckning finns flera gårdar med detta namn och är det något som har ett förslag på exakt plats är det bara att höra av sig! Ett förslag kan vara Ovanåker i Gästrikland, eller? 


Som framgår av bilderna är knappast vykortsteckningarna av någon högre konstnärlig klass, men de är ändå oerhört trevliga och intressanta och samlarintresset kommer säkert att öka efterhand. Speciellt bland samlare i de trakter Bror åkte runt måste intresset för dessa kort vara stort, då många av motiven helt säkert inte finns på några vanliga fotografiska vykort.

Efter 15 års vykortstecknande övergick Bror så småningom till annan konstnärlig verksamhet och han fick flera erkännanden vid olika utställningar. Bror och Vilhelmina fick med tiden åtta barn och han avled vid 79 års ålder 1938.

Lars-Olov Stenborg

Google

 

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på