Charles Lindberghs besök i Karlskrona 1933


Charles A. Lindbergh blev över en enda natt världens mest kända människa 1927.

Det är nog inte så många som känner till att Charles Lindbergh bara sex år senare besökte Karlskrona tillsammans med sin hustru och det är det besöket denna artikel handlar om. Den är illustrerad med två privattagna fotovykort som togs av en värnpliktig som hade turen att få uppleva världskändisens besök plus ett tryckt vykort från Danmark som är från samma år.


Här en bild Charles Lindbergh i kostym just efter landningen vid
Stumholmen mitt i Karlskrona när han fått av sig sin flygardräkt
.
Bakom Lindbergh i flygbassängen syns det gamla kallbadhuset som
fanns vid Östra Prinsgatans utmynning vid Kungsbron.

Från helt okänd till världens mest kända person över en natt
Ingen annan människa har väl på samma sätt som Charles Lindbergh blivit berömd på så kort tid? När han startade sitt lilla flygplan "Spirit of S:t Louis" klockan 07.24 på morgonen den 20 maj 1927 från flygfältet Roosevelt Field i New York är det inte många som vet vem denne 25-årige flygare och äventyrare är. När han landar på flygplatsen Le Bourget i Paris drygt 33 timmar och 30 minuter senare är han världens mest kända människa och mottas av en halv miljon jublande Parisbor på flygplatsen och över en miljon ytterligare kantar stadens gator när han hyllas i en bilkortege genom Paris. Charles Lindbergh har gjort det som ingen annan gjort tidigare, flugit helt ensam över Atlanten. Direkt efter starten från New York spreds nyheten om den pågående ensamflygningen via radio över hela världen och därför var mottagandet så enormt i Paris. Liknande scener som i Paris utspelas även i London och vid hemkomsten till New York den den 13 juni.

Hatade uppmärksamheten
Charles Lindbergh hatade egentligen uppmärksamheten kring sin person eftersom han i grunden var en rätt tystlåten och inbunden person. Ännu värre blev det år 1932 när  hans då 18 månader gamle son kidnappades och när sonen kort efter hittades mördad, blev det en liknande massmedial uppmärksamhet som vid ensamflygningen. En tysk invandrare, Bruno Richard Hauptmann, dömdes till döden för kidnappningen sedan man hittat lösensumman i hans garage. Domen verkställdes 1936, men Hauptmann bedyrade alltid sin oskuld.


Ett tryckt vykort som är danskt trots den tyskklingande titeln "Oberst". Det visar Charles Lindbergh och hustrun Anne Lindbergh någonstans i Danmark 1933, vilket också är året då kortet är postgånget.

Besöket i Karlskrona 1933
År 1933 gjorde Charles Lindbergh och hans hustru Anne Morrow Lindbergh en propagandaresa till en rad olika länder i Europa. Besöket i Sverige var särskilt intressant för Charles eftersom hans släkt härstammade från Smedstorp i Skåne och han hade tänkt besöka sin gamla släktgård. Hans första kontakt med Sverige blev i Stockholm där han landade med sitt sjöflygplan som han använde under resan. För att lura journalister och nyfikna åkte han bil från Stockholm ner till Skåne, men ryktet att denne världskändis var på väg hade hunnit sprida sig och väl framme i Smedstorp var det så mycket folk samlade i Smedstorp att makarna Lindbergh valde att inte ens stiga ur bilen utan i stället åkte direkt tillbaka till Stockholm. Några dagar senare flög Charles och Anne vidare till Karlskrona och de landade vid Stumholmens sjöflygstation i den centrala delen av staden. Flygstationen var på den tiden en imponerande anläggning med fyra stora hangarer.

Nytt försök att besöka fädernesgården i Skåne
Makarna Lindbergh togs emot av amiral Lindström, som var befälhavare för Sydkustens Marindistrikt. För att åter försöka lura de församlade journalisterna och nyfikna iscensattes en falsk bilresa ut från området via den enda landförbindelsen, Stumholmsbron, medan paret i verkligheten tog en båt som förde dem till Vämöviken strax utanför Karlskrona. Där väntade en annan bil för vidare färd till Smedstorp i Skåne och denna gång gick besöket på fädernesgården bra.


Här en bild Charles Lindberghs sjöflygplan som gömdes undan i en av hangarerna på Stumholmen. Tre värnpliktiga blir förevigade framför världskändisens flygplan.

Bodde i Kungshuset på Landbrogatan
Efter återkomsten från Skåne var makarna Lindbergh gäster hos amiral Lindström som hade sin tjänstebostad i Kungshuset på Landbrogatan mitt inne i centrala Karlskrona. De stannade några dagar hos amiralen och hans hustru och dotter och hade förhoppningsvis några trevliga och avkopplande dagar, medan vakter patrullerade fram och tillbaka utanför porten till huset. Flygplanet hade gömts undan i en av hangarerna på Stumholmen för att minska uppmärksamheten.

Barn, krig och författarskap
Makarna Lindbergh hade året innan Sverigebesöket fått ännu en son och de fick sedan ytterligare fyra barn mellan åren 1937 och 1945. Charles Lindbergh deltog aktivt i andra världskriget i en "icke officiell" flygstyrka, eftersom han först vägrades aktiv tjänst i flygvapnet p g a att han tidigare varit emot USA:s hjälp till de allierade i Europa och att han även tagit emot utmärkelser från Adolf Hitler. Han fick dock återupprättelse i slutet av kriget och efter kriget utnämnde president Eisehower honom till general. Charles skrev efter kriget en rad olika böcker, bl a "The Spirit of St. Louis" som han även tilldelades Pulitzerpriset för. Även Anne Morrow Lindbergh blev en mycket känd författare och skrev en rad prisbelönta böcker. Makarna levde ett rätt kringflackande liv, men slog sig till sist ned på Maui, Hawaii. Där avled Charles Lindbergh den 26 augusti 1974, 72 år gammal och det är även där han ligger begravd. Anne Morrow Lindbergh avled den 7 februari 2001, några månader innan hon skulle fyllt 95 år.

Lars-Olov Stenborg

Google

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på