Grosshandlaren i fria luften


Det finns många kända Karlskronabor som under årens lopp kallats original, men den kanske mest kände är Johan August Pettersson, även om det förmodligen var mycket få som kände till detta hans verkliga namn. 

För alla Karlskronabor var han "Grosshandlaren i fria luften". Han bodde på Björkholmen tillsammans med sin syster Anna under slutet av förra seklet och början av 1900-talet. Både Grosshandlaren och hans syster Anna finns avbildade på samtida vykort.

Trångbott
Deras bostad fanns på Nordensköldsgatan i vad som kallades "Bostäderna". Det var speciella arbetarbostäder som byggdes i början på 1880-talet och varje lägenhet innehöll ett rum med en järnspis. I ett sådant rum bodde Grosshandlaren och hans syster. I likadana rum runtom bodde mest arbetarfamiljer, ofta med flera barn och mycket finns säkert att berätta om familjernas liv i dessa små bostäder.

Halte Pojken
Till växten var Grosshandlaren liten och han haltade dessutom rätt svårt. Han kallades därför ibland även Halte Pojken, även på äldre dar. Han försörjde sig genom att gå omkring i Karlskrona och sälja varor från sin stora korg som han alltid bar på armen. Korgen innehöll bl a nålar, tråd och alla slags knappar. Grosshandlaren höll alltid bra priser på sina varor och dessutom gick det nästan alltid att pruta. Ett ställe där Grosshandlaren ofta syntes var vid Fisktorget där han brukade gå runt och sälja till öborna som kom till stan för att sälja fisk. På den tiden fanns inga speciella försäljningsplatser utan fisken såldes direkt från båtarna vid kajen.

Grosshandlaren i fria luften


Grosshandlarens syster Anna från ett samtida vykort.

Olycklig kärlek
Grosshandlaren gjorde inget större väsen av sig och var känd för att vara mycket artig mot sina kunder. Dock utsattes han ofta för skämt från stadens busungar, men han brukade inte ta någon större notis om detta. På söndagarna kunde Karlskronaborna ibland se honom komma promenerande med systern Anna, ofta i Hoglands Park. Grosshandlaren hade då tagit på sig finkläder i form av vita byxor, kavaj och hög hatt, medan Anna mest sågs i en lång svart klänning och parasoll. Anna hade i sin ungdom förälskat sig i en sjöman som hon aldrig kunde glömma. Långt in på sin ålders höst kunde hon säga "Han kommer snart tillbaka", men Anna återsåg honom aldrig.

Breddfylld potta
En historia som berättas om Grosshandlaren är att han i sitt rum hade en potta som han bara tömde när det var absolut nödvändigt, d v s när den var helt full ända upp till randen. Det lär ha varit en obetalbar syn för de andra i huset att se Grosshandlaren gå över gården med det överfulla kärlet. Han var helt koncentrerad på att inte spilla något och tungan stack alltid ut i ena mungipan.

Rykten om rikedom
Liksom med så många andra udda människor gick det rykten om att Grosshandlaren var rik och att han ibland på kvällarna satt vid sin pengakista och lät pengarna rinna mellan fingrarna. Det ryktades också att han efterlämnade en ansenlig summa pengar efter sin bortgång, men hur det var med detta blev aldrig ordentligt klarlagt. Några större utgifter för sitt leverne hade varken Grosshandlaren eller Anna så det är säkert möjligt att de kunde spara undan pengar, men till vilken mening kan man i så fall fråga sig. De hade inga efterlevande och efter systerns död kunde inte Grosshandlaren klara sig själv utan flyttade till fattigvårdsinrättningen på Pottholmen, den s k Borgen, eller som den långt senare kom att kallas, Strandgården. Där levde Grosshandlaren sina sista år.



Ytterligare ett exempel på ett vykort som gavs ut med "Grosshandlaren" som motiv! Här är han uppklädd och fotograferad i atelje och avsändaren av kortet skriver att han "andats till sig Grosshandlarn på Löfmarknaden i natt. Som du ser här är han i all sin glans."

Lars-Olov Stenborg

Google

 

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på