Vykortsmässa i Huskvarna Folkets Park 2008-09-28


Söndagen den 28 september 2008 hölls mässan Fri-Vy 2008 i Huskvarna Folkets Park. Hela 35 handlare fanns på plats, vilket var nytt rekord. Av dessa handlare var det åtminstone 30 som sålde vykort, de renodlade frimärkshandlarna var mycket få. Enligt arrangören löste cirka 300 besökare entré och tillsammans med folk från arrangörerna, samt om man räknar i snitt två personer för varje handlare, så rörde sig omkring 400 personer i lokalen under mässan.

Jag har själv inte besökt denna mässa sedan år 2000 och det var en enorm skillnad i hur trångt det var mellan borden idag jämfört med då (jämför med några bilder från 2000 här). Noterade också att det var väldigt många besökare kvar fram till klockan 16.00 när mässan slutade. Normalt brukar det tunnas ut rejält framåt eftermiddagen, men här fanns så mycket att gå igenom att flertalet stannade hela dagen. Alla de större vykortshandlarna fanns naturligtvis på plats, t ex Nova från Stockholm, Aspbäck´s från Göteborg och Hembygdsspecialisten från Sala, för att nämna några vid namn.

Kunde också notera att det genomgående var rätt samlarvänliga priser, givetvis med en del undantag, dock inte så extrema priser för turistvyer som någon handlare hade på mässan i Olofström i våras. För egen del ligger vykortssamlandet delvis på is och jag hade inga större förhoppningar om att hitta något till samlingen, men hittade faktiskt ett kort till min Karlskronasamling kring 1960 som jag inte sett tidigare plus ett annat trevligt kort med anknytning till löpning och Kina på samma gång. Sen fastnade jag med några kartonger 1-kronaskort där jag lätt hittade en rejäl bunt med intressanta kort. En del av dessa kommer senare att visas under "Udda och märkliga vykort" och under "Efterlysningen" i Gamla Vykorts Forum. Det absolut roligaste kortet från 1-kronaslådorna var dock det på dansbandet Hick från mitten på 1970-talet. Jag samlar i och för sig inte dansbandskort, men detta kort platsar tveklöst bland de väldigt speciella kort jag har i min minimala samling.

Nedan följer några bilder från denna mycket trevliga mässa som rekommenderas till kommande år!


En översiktsbild över lokalen Parketten i Folkets Park.


Alla studerar ivrigt handlarnas lager för att se om de hittar något till samlingen.


Till höger Nova Frimärken AB som hade flera bord med både vykort, brev och frimärken.


Medelåldern på vykorts- och frimärkssamlarna är i regel rätt hög, men även en del ungdomar hade hittat hit.


Ännu en översikt tagen lite senare på eftermiddagen, de flesta besökarna är fortfarande kvar.


Sveriges Filatelist-Förbund hade också information på mässan och i bakgrunden skymtar cafeterian

 Som framgår av skylten på bilden ovan kunde man på mässan köpa praktverket

"Posthistoria i Jönköpings kommun
från stormaktstid till nutid
".

Det är en riktig tegelstensbok på 736 sidor
innehållande hela 1600 bilder,
inklusive ett stort vykortskollage.
Av de 1000 böcker som tryckts är
redan fler än 700 sålda!
Boken kostar 345 kronor,
vilket inkluderar portokostnad.

Jönköpings Posthistoriska Förening
Box 280
551 14  JÖNKÖPING
Telefon: 036-37 88 88
Plusgirokonto: 8 25 25-7


 


Två av arrangörerna Hans-Ove Aldenbrink och Bo Bergforsen.


Lars-Olov Stenborg

Direktlänk till vykortsauktionerna på

Tillbaka till   

Hit Counter