Några klassiska fotbollsspelare i AC Milan 1968


Vykortet nedan visar ett klassiskt italienskt fotbollslag, AC Milan, troligen tagen efter att laget blivit italienska mästare våren 1968. Vykortet är skickat från Riva del Sole i Italien den 30 april 1969 till en tydligen fotbollsintresserad person på Ekerö utanför Stockholm. På kortet finns flera klassiska fotbollsspelare och några av dem beskrivs lite mer i denna artikel.


Italienska mästare 1968, AC Milan. Överst: Vecci, Sormani, Rosato, Rivera, Schnellinger, Prati. Underst: Trapattoni, Fogli, Anouilletti, Lodetti, Hamrin. Nio av dessa elva spelare vann sedan Europacupen 1969. Då var Vecci ersatt av Cudicini och i stället för Fogli spelade Malatrasi.


Några klassiska spelare i Milan AC 1968

Gianni Rivera kallades italiensk fotbolls Golden Boy. Han gjorde debut i Serie A som 15-åring sommaren 1959. Rivera spelade fyra VM i rad för Italien 1962, 1966, 1970 och 1974. Han svarade bl a för segermålet till 4-3 mot Västtyskland i VM-semifinalens förlängning 1970. Rivera blev Milan trogen hela sin karriär och spelade hela 19 säsonger i A-laget innan han avslutade karriären.

Karl-Heinz Schnellinger spelade också VM i fotboll fyra gånger, fast för Västtyskland 1958, 1962, 1966, 1970. En sak många minns Schnellinger för är att han kvitterade till 1-1 i slutsekunderna i semifinalen mot Italien i VM 1970. Italien hade tagit en tidig ledning och trots en helt enorm press från Västtyskland i princip hela matchen kom inte kvitteringen förrän i slutsekunderna av ordinarie tid, när Schellinger fick foten på ett inlägg strax framför motståndarmålet. Det ledde till den mest spännande förlängningen i VM-historien. Västtyskland tog ledningen, men Italien vände till till 3-2 innan tyskarna på nytt kvitterade. Strax efter avgjorde dock Gianni Rivera med sitt tidigare nämnda mål till 4-3. Under sina år i Milan fick Schnellinger smeknamnet Volkswagen eftersom han ansågs så lika pålitlig som detta kända tyska bilmärke.

Kurt Hamrin är mest känd som spelande i Fiorentina men han avslutade sin sagolika karriär några säsonger i Milan och blev italiensk mästare 1968 och han var även bl a med om att vinna Cupvinnarcupen 1968 och Europacupen (nu Champions Leauge) 1969. I Cupvinnarcupfinalen mot Hamburg, som spelades i Rotterdam och slutade 2-0, gjorde Hamrin matchens båda mål redan under matchens första 20 minuter. Europacupfinalen mot Ajax i Madrid 1969 blev en lätt match för Milan som vann med 4-1 efter tre mål av Prati och ett av Zormani. Det var för övrigt första gången två svenskar möttes i en Europacupfinal, Kurt Hamrin i Milan och Inge Danielsson i Ajax. Ajax var just i början av sin storhetsperiod och den blivande superspelaren Johann Cruyff spelade hela matchen liksom Danielsson.

Giovanni Trapattoni är mest känd för sin senare karriär som tränare, men han blev bl a Europamästare med Milan både 1963 och 1969 och spelade även i landslaget för Italien. Efter den aktiva karriären blev han tränare och han har haft en mycket framgångsrik karriär. Förutom en kort tid i Bayern München på 1990-talet har han bara tränat italienska lag. Han var även förbundskapten för Italien under åren 2000-2004.

Lars-Olov Stenborg

Anpassad sökning

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på