Trafiknostalgi - Vykort berättar
En bildkavalkad från 1900-talet


Denna underbara bok i A4-format med illustrationer i form av gamla vykort lämnade tryckpressarna i slutet av 2003. Boken är på 112 sidor med 232 högklassiska vykortsbilder från tiden kring förra sekelskiftet fram till 1970-talet! Dessutom med intressanta bildtexter och historik kring de olika motiven! Det är inga "dussinkort" som författaren Jan Rune har plockat ut, utan i boken finns nästan enbart sådant material som vi vykortssamlare brukar kalla för "bra" vykort!

Citat från författarens förord: "Denna bok vill föra betraktaren och läsaren tillbaka i tiden. Vykorten dokumenterar ett svunnet Sverige. Även de skrivna hälsningarna på korten ger en inblick i gamla tider. Till boken har författaren ur sin samling valt 232 kort, huvudsakligen svenska. De utländska motiven har anknytning till berättelsen. Tidsmässigt spänner korten över perioden från förra sekelskiftet till 1970-talet. Motivmässigt vänder sig boken till dem, som finner kommunikationshistoria intressant; samfärdsel till sjöss, lands och i luft, men även post och tele. Trafiknostalgi! Välbehag fyller nostalgikern inför minnen från fordomdags. Vardagsbilder från 1950- och 60-talen kan räcka. På 40-50 år har världen förändrats mycket. Den mer historiskt lagde finner 100-åriga bilder intressanta."

En oerhört trevlig och intressant bok!
Det är bara att konstatera att detta är en oerhört trevlig och intressant bok som varmt rekommenderas till alla vykortssamlare! Jag fick själv tips om att boken fanns bara för en vecka sedan av samlaren Olle Elm och jag beställde genast ett exemplar från Bokus. Boken finns säkert redan hos välsorterade bokhandlare eller kan beställas från sådana. Mycket enkelt är också att beställa boken direkt från Bokus så kommer den i brevlådan inom tre-sex dagar. Priset hos Bokus är 198 kronor plus porto 19 kronor, dvs 217 kronor som betalas via medföljande faktura inom 14 dagar. En länk med mer information hos Bokus finns längst ned på sidan!

En liten sammanfattning av innehållet
Förord - Författaren Jan Rune berättar om sitt samlande och lite historik kring hur boken kommit till.
Vykortets föregångare - En kort historisk beskrivning med några trevliga kartongkort som illustrationer
Gata, gräns och landsväg - Lite historik kring det svenska vägnätet
Motorfordon - Hela 22 sidor med över 50 härliga vykort som visar motorfordonens utveckling i landet
Sjöfart - Ett rikt illustrerat avsnitt med historik om både civil och militär sjöfart på 23 sidor
Järnväg - Närmare 20 intressanta sidor med svensk järnvägshistoria och massor av fina vyer från stationer!
Spårväg - Spårvägsavsnittet är rikt illustrerat med vyer från de flesta av Sveriges spårvagnsstäder tillsammans med en kort historik kring respektive stads spårvagnar.
Flyg - Flygavsnittet med flyghistorik är illustrerat med bl a vykort på Orville Wright, de franska flygpionjärerna och givetvis även vykort på den svenske pionjären på området, Carl Cederström
Övrigt - I övrigt finns även korta avsnitt med Blandat, Barn, Franska kort och Ett pass berättar

Rekommenderas varmt till alla vykortssamlare och historiskt intresserade!
Jag tycker det är en mycket välskriven och oerhört intressant bok som inte bör fattas i någon vykortssamlares bokhylla. Cirkapriset för boken i bokhandeln lär vara 318 kronor enligt Adlibris, som också säljer boken. Jag har även hittat den direkt hos förlaget för 250 kronor plus porto och på andra ställen för 285 kronor plus porto, men priset hos Bokus på 198 kronor inklusive porto är det i särklass lägsta jag hittat och det känns faktiskt mycket lågt med tanke på tryckkvalitet och inbindning, men framförallt på grund av det intressanta innehållet med både bra historiska texter och framförallt de underbara vykortsmotiven som författaren valt ut!

Nedan kommer en direktlänk till "Trafiknostalgi - vykort berättar" för dig som är intresserad av att läsa mer om boken eller köpa den hos Bokus.


Här kan du beställa boken direkt från och få den i brevlådan inom några dagar


Lars-Olov Stenborg
 

Google

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till