Den första stormarknaden i Sverige


Nedan kommer ännu ett kort från min samling av "Intressanta vykort som samtidigt har en historia att berätta". Nedanstående kort är inte så gammalt, men ändå tillräckligt intressant för att vara ett av de "bättre" korten i denna samling. Det handlar om Wessels i Malmö, Sveriges första stormarknad som öppnade i oktober 1962.


Vilken underbar vy för Malmösamlare och samlare av vykort på bilar! De flesta registreringsskyltarna är Malmönummer, men åtminstone den ljusblå Opeln som är tvåa från höger har ett Stockholmsnummer på registreringsskylten. Kortet är skickat från Malmö den 4 januari 1964 till Karlskrona och i den skrivna hälsningen står bl a: "...har just kommit ut från Wessels efter en liten choppingrond."


Allt fler svenska familjer skaffade sig en egen bil under 1950- och 1960-talen. Det innebar att man nu kunde bygga stora butiker utanför stadskärnorna, vilket tidigare varit omöjligt. Då bedrevs nästan all handel i mindre specialbutiker inne i centrum av städerna. År 1962 öppnades Sveriges första moderna stormarknad vid Jägersro i Malmö då Wessels öppnade sin stora självbetjäningsbutik. Det var Skandinaviens första stormarknad och den andra stormarknaden i hela Europa.

Vykortet ovan är ett reklamkort som är utgivet av Wessels och har följande text på skrivsidan:

Wessels Stormarknad, Malmö.
Skandinaviens första rabattvaruhus.
8000 kvm i ett plan. 2.500 parkeringsplatser.

Det var inte bara köpsugna Malmöiter och skåningar som flockades dit utan även folk från övriga Sverige och busslaster med danskar kom. Det är ingen överdrift att skriva att Wessel var sin tids Ullared. Konceptet med stormarknader utanför städerna blev genast en succé och fick omedelbart många uppföljare. Idag bedrivs ju större delen av handeln på detta sätt och har även utvidgats till köpcentrum med massor av mindre specialbutiker under samma tak. Wessels slogs senare ihop med "Bra" och bildade först "Bra & Wessels" som sen blev stormarknaden "B&W".


En tid efter skrev artikeln hittade jag även detta vykort från Wessels och det blir ju en utmärkt komplettering till den första bilden! Kortet har faktiskt både samma avsändare och mottagare som det första vykortet! Det är skrivet den 29 februari 1964 och avsändaren berättar i den skrivna texten att han denna dag besökt Wessels vid två tillfällen! Kortet är i storlek 21 x 9 centimeter och hade därför hamnat i en liten "skräplåda" med udda format på bilder och vykort, men är nu räddat till samlingen!

Lars-Olov Stenborg

Google

 

Tillbaka till   

Direkt till vykortsauktionerna på