"Marmorsten och Turistvärdinnan, Öjebyn"


Nedan kommer ytterligare ett absolut favoritkort i samlingen, trots att det är ett modernt kort från 1960-talet. Det är både motivet på fotot, kompositionen av hela bilden och den underbara tryckta texten på skrivsidan som gör det till ett favoritkort!

Vykortet har det fantastiska namnet "Marmorsten och Turistvärdinnan, Öjebyn". Det är utgivet av Öjeby Foto i Piteå i Norrbotten. Jag har tyvärr aldrig varit där så jag vet inte om det är turistvärdinnan eller marmorstenen som är den största sevärdheten i Öjebyn? Jag har faktiskt aldrig sett ett liknande vykort med en liknande kombination från någon annan ort tidigare. I vilket fall som helst har turistvärdinnan en underbar 1960-talsklänning på sig och den hade helt klart varit modern idag igen när 1960-talsdesign kommit i ropet!

Sen kan man ju fråga sig vad de två Volvo Amazonerna gör i bakgrunden, speciellt den blå otvättade kombin bakom värdinnan. Likaså beskärningen av de två husen känns lite märklig, men målet med bilden måste ha varit att få de två motiven "marmorstenen och turistvärdinnan" centrerade på kortet och omgivningen spelade nog ingen roll!

Det är ett magnifikt tidsdokument från 1960-talet och jag tycker det är ett helt underbart motiv och ett helt underbart vykort som är ett av mina absoluta favoritkort i vykortssamlingen!

Jag är mycket tacksam för alla kommentarer till detta vykort. Det skulle vara extra roligt om någon från Öjebyn kunde ge mer information, speciellt om turistvärdinnan!

Lars-Olov Stenborg


Olle Elm har varit vänlig att lägga ut en efterlysning i Anbytarforum och nedan kommer första svaret från Tage Bergström i Kallhäll.

Boken "Övre Norrland i tidningarna åren 1740 - 1810" av Bertil Steckzén, 1958 innehåller dels ett foto dels en hyggligt noggrann beskrivning av minnesstenen, inskriptionerna och tillkomsthistorien. Källan till tidningsartikeln är Stockholms Posttidningar Piteå 1753-10-02. Stenen restes 1752 vid Piteå sockens kyrka, Öjebyn i avsikt att i evärderlig tid ihågkomma vår store konungs gjorda resa genom landskapet förlidet år.

Google

 

Direkt till vykortsauktionerna på

Tillbaka till

 

Hit Counter