Prisboxaren Appelqvist - vem var han?


Är det någon som känner till något om nedanstående kort på "Prisboxaren Appelqvist"? Jag köpte kortet på Tradera eftersom jag tycker det är ett minst sagt udda kort som platsar bra i samlingen! Jag har sett det en gång tidigare som illustration till en artikel i gamla vykortstidskriften Triumf nr 3/1987 där Bengt Adickes efterlyste information om kortet, men några svar presenterades aldrig i efterföljande nummer. Det är ett ljusttryckt "riktigt" vykort från Örebro Konstindustri AB med nummer 2001. Det har odelad adressida och är alltså från tiden före 1905. Tyvärr är kortet ej postgånget och någon ytterligare information om motivet finns inte.

Själv kan jag tänka mig ett antal olika orsaker till det märkliga kortet. Det kan vara en förväxling på tryckeriet, där de helt enkelt blandat ihop två olika motiv och att det alltså egentligen skulle varit en boxare med namnet Appelqvist på kortet. Dock känner jag inte till någon svensk boxare från den tiden med namnet Appelqvist, men det utesluter givetvis inte att så ändå är fallet! En annan förklaring är att detta verkligen var en känd bagge som kanske turnerade på marknader och liknande och att det fanns möjlighet för folk att prova sina krafter mot.

Om det finns någon annan som har detta kort i postgånget skick i sin samling kanske det finns någon information i den skrivna texten på kortet. Har någon skickat just detta kort till en vän så bör man rimligen ha nämnt något angående det märkliga motivet! Är det någon som har ytterligare information är jag tacksam för ett mail till info@stenborg.com.

Lars-Olov Stenborg


2003-03-03: Irene Westman har kommit med ett intressant tips: "Jag hamnade av en slump på sidan när jag letade efter bilder ifrån Lärbro Socken på Gotland. Jag såg efterlysningen på "prisboxaren Appelqvist". Tyvärr kan jag inget om vykort, och kan därför inte uttala mig som något proffs, men jag kan konstatera ett par saker:

- Det är med stor sannolikhet ett Gotlandsfår (Gute-bagge), som är avbildad på kortet, och Appelqvist är ett ganska vanligt namn på Gotland, så kanske är det en "gotlänning" som är avbildad (även om kortet var tryckt i Örebro), känd för sina boxningsbragder? Tipset är att ta kontakt med någon av de gotländska lokaltidningarna, de brukar ju älska denna typ av "utmaningar"."


2004-08-23: Thomas Ekelund kommer med följande tips: "Satt och bläddrade i ett mina senaste fynd, Rikstelefonkatalogen Del V, 1918 och där finns en "Appelqvists Fotografiateljé" i Köping. Kanske kan vara inblandade i detta och det ligger även ganska nära Örebro.


2006-02-23: Johan Brask tipsar om en artikel i SVIF-NYTT NR 1/2005 där namnet Appelqvist nämns i en artikel angående en nyutkommen bok om proffsboxningens historia i Sverige. Det har tydligen funnits en boxare vid namn Harry Appelqvist vid denna tid, men å andra sidan nämns ju "rullskridskoboxning" och "falska" världsmästare i sammanhanget så det är väl mycket möjligt att Appelqvist verkligen var baggen på vykortet.

Jag citerar ett kort utdrag ur artikeln i i SVIF-NYTT NR 1/2005 nedan. Du kan även läsa hela artikeln genom att klicka här (finns på sidan 8-9)

"I en nyutkommen bok Ringside Den svenska professionella boxningen historia av Christer Franzén ges ingångar till den miljö som skapat boxningen. Boken är egentligen en sammanställning av samtliga proffsboxningsmatcher på svensk mark samt fullständiga matchlistor för ALLA svenska proffsboxare genom tiderna. I författarens nit att få med alla proffsmatcher i Sverige öppnar sig en värld långt bortom den genomorganiserade svenska folkrörelseidrotten. Trots att Franzéns bok främst förtecknar ”riktiga” proffsmatcher finns det en mängd uppgifter i den som gör att man sugs in i en spännande problematik. Vad är idrott och vad är inte idrott. På festplatsen Sickla park, precis utanför Stockholms stadsgräns boxades det ofta under 1910-talet. Sveriges första renodlade boxare Oscar ”Bellis” Carlsson gick där matcher mot motståndare med nu glömda namn som Harry Appelqvist, Birger Johansson. Vid ett tillfälle i juli 1911 mötte ”Bellis” det i boxningsvärlden mycket omtalade namnet Jack Johnson. Ja, det var naturligtvis inte den kontroversielle världsmästaren Jack Johnsson som stod för motståndet. Det var den i Stockholm exotiska svarta boxaren Beckless som uppträdde under antaget namn. Man kan då fråga sig om publiken verkligen lät sig luras att tro att en av idrottens största internationella stjärnor hade letat sig ut till Sickla? Tidigare hade samme Beckless uppträtt som Petit Jacson och två veckor efter att Jack Johnson boxats i Sickla var han i farten nu som Little Johnson. Rimligtvis förstod åskådarna att det inte var den riktiga världsmästaren som var där, men de skulle i alla fall få se samma aktivitet som Jack Johnson sysslade med. Eller var det överhuvudtaget viktigt att det var ”riktig” boxning som bjöds. Kan man överhuvudtaget kalla detta för matcher då deltagarna spelade givna roller i ett boxningsskådespel? Karaktären av föreställning underströks av att det vid flera proffsgalor i Sickla förekom rullskridskoboxning vid sidan av vad vi idag kallar boxning. Så gjorde det också när ”Bellis” och ”Jack Johnson” möttes. Amerikanerna Mike O. Gibbons och Tom Jerkins gick en match på Auditorium i Stockholm i november 1919 under överinseende av den svenska professionella tungviktsmästare Ragnar Holmberg. Hur matchen slutade är okänt och i tidningarna antyddes det att boxarna haft rullskridskor på fötterna. Holmbergs närvaro borgade för att matchen kunde knytas till boxningssporten. Då kunde det vara av underordnad betydelse i tidningsreferaten om skorna hade hjul eller inte.


2006-07-03: Jag har nu fått epost från författaren Christer Franzén som skrivit boken "Ringside - Den svenska professionella boxningens histora" och jag klistrar in hela texten nedan:


"Jodå, det har funnits en svensk boxare vid namn Harry Appelqvist. Han var aktiv mellan cirka 1905/06 och 1912/13. Han tillhörde första generationen (proffs)boxare i Sverige. Han boxades företrädesvis i Stockholm på Mosebacke, Novilla, Sveateatern och liknande etablissemang. Jag har funnit ett 20-tal matcher med honom.

1908 gick han ett par matcher i Örebro.

Han återfinns i min bok RINGSIDE. En diger volym, 719 sidor i stort format, om den svenska proffsboxningens historia. RINGSIDE blev utsedd till Årets Idrottsbok 2005.

Christer Franzén
Boxningshistoriker
Ordförande för Uppland/Västmanlands Boxningsförbund
www.uvbox.se


Jag tycker detta löser gåtan om vykortet och att det alltså rör sig om en felaktig bildtext som egentligen skulle varit på ett helt annat vykort.

Alternativt kan det ju röra sig om någon form av skämtsamt vykort där någon velat skämta med Harry Appelqvist, men det är lite långsökt eftersom det är ett "riktigt" vykort som rimligen bör vara tryckt i en rätt stor upplaga och ha kostat en del. Dock är det ju så att kortet måste vara tryckt alldeles i början av Harry Appelkvists proffskarriär eftersom det har odelad adressida och alltså måste vara från tiden före sommaren 1905 då man övergick till att det var tillåtet att skriva meddelande på adressidan. Fast det kanske var så att Harry Appelqvist var en duktig amatörboxare även tiden före 1905?

Gåtan om vykortet får anses vara löst, men alla besökare är välkomna med mer information ifall någon sådan dyker upp! Skulle vara kul att se ett vykort med en boxare som motiv, men med texten "Gute-Bagge" eller liknande!


Google

Tillbaka till

Hit Counter