Svenska dansband - Ett framtida samlarområde?


Vilka magnifika vykort det finns på svenska dansband från 1970-talet! Frågan är om inte detta blir ett framtida samlarområde för oss vykortssamlare!?

Korten har redan uppmärksammats på massor av webbsidor i USA, där det finns en hel del roliga  kommentarer kring denna typ av vykort. Kommentarerna handlar mest om bandens klädsel och utseende och några länkar till sådana sidor kommer längst ned. Dansbandsvykorten har också uppmärksammats i Marika Stolpes underbara bok "kitschiga vykort" där det finns ett par riktigt fina exempel i form av "Bröderna Almqvist" och "Kent Hallbergs".

Även Aftonbladet har uppmärksammat vykorten och gjort en helsida i tidningen och även i nätupplagan om "Hetast på nätet - blågula dansband" (se länk till artikel längre ned!)

För egen del har jag aldrig haft något intresse för dansband, men i samband med att jag köpte ett parti moderna vykort för massor av år sedan följde det med en bunt med just dansbandskort! Korten var tydligen ihopsamlade på olika dansställen där banden uppträtt och på baksidan finns på många kort en kommentar om banden var bra eller dåliga. Nedan kommer sex fina exempel på sådana vykort!

This page in English  This page in Chinese   This page in Japanese


Gert Jonnys (senare namnbyte till Freddys) är det band som framförallt uppmärksammas på de amerikanska webbsajterna. Detta härliga kort är utgivet i samband med bandets 10-årsjubileum! Den skrivna kommentaren på baksidan säger att bandet var "Jätte Bra".


Jan-Werners var ett annat band som troligen var populärt på 1970-talet! "Bra" är kommentaren på baksidan.


Jahn Rondhos - "Modernare tongångar. Bra" enligt anteckning på baksidan!


Lennes orkester på en underbar bild från 1970-talet! Den tidigare ägaren till
vykortet har noterat på baksidan "Tingsryd d 27-3-77 Jätte Braa"


Curt Morténz - "Orkestern som spelar skön dansmusik"


Eddies - "Vi spelar gammal, medelålders och modern dansmusik."


Kurt Reines - "Vi spelar kulturell dansmusik även Helkväll gammalt." Efter den ursprungliga artikeln har ovanstående bidrag på Kurt Reines inkommit från Malin Sjöblom. Helt klart en bild som platsar tillsammans med de övriga!


Hick - "Hälsningar från sex Hickar..."

Detta kort på Hick hittade jag i en 1-kronaslåda hos en handlare på FriVy 2008 i Huskvarna och jag tycker det är ett helt underbart kort. Jag såg det till salu på Tradera en gång för länge sedan, men det blev mycket dyrt för att vara ett så modernt vykort. Detta kort har tidigare kommenterats rätt ordentligt på bloggar och det är mannen nere till höger man först tittar på, men jämför detta dansbands klädsel med de övriga sju banden ovanför! I de övriga sju banden har alla exakt likadana kläder, här har de sex medlemmarna helt olika klädsel - helt underbart! Dessutom är kortet postgånget trots att det egentligen är ett "idolkort" och inte ett vykort som är tänkt att skicka


Länkar till andra sidor med gamla svenska dansbandsbilder

Hetast på nätet - blågula dansband - Aftonbladet uppmärksammar de reaktioner dansbandsbilderna har väckt på nätet runt om i världen.
Lottens Dansbandskort - Lottens Dansbandskort heter en ny trevlig vykortssida som innehåller ett arkiv på över 9000 olika dansbandskort! Lotten Gustavsson började samla för cirka fyra år sedan och är redan uppe i över 9000 kort! Hennes hemsida innehåller ett välorganiserat arkiv med förteckning på alla bilderna och efterhand läggs även alla bilder ut på sajten!
Gert Jonnys fortsätter att rocka - Underbara bilder på svenska dansband i denna artikel på norska NRK:s hemsida.
Svenska Dansband - Bilder på en del dansband
Får Jag Lov - Den svenska dansbandstidskriften Får Jag Lov har massor av idolbilder på aktuella dansband!
Östgöta Correspondenten - Artikel om den uppmärksamhet som Gert Jonnys väckt på internet.
Utsmyckning av byggnad inspirerad av Gert Jonnys - Norska studenter placerade en natt ut två utklädda dockor på huvudbyggnaden vid Glöshaugens universitet.
Samma utsmyckning i bilder - Samma utsmyckning med studenternas egna foton från fasadklättringen. (15 bilder)


Google


Lars-Olov Stenborg
 

Tillbaka till