Gamla Vykorts Nyhetsbrev 2006-05-23


Välkommen till ett nytt nyhetsbrev!
Medlemsantalet i Forumet ökar stadigt och närmar sig nu 600! Det har även tillkommit några nya avdelningar i forumet. Förhoppningsvis kan ni medlemmar och besökare bidra med mycket material till dessa avdelningar. Ni skriver texter och skickar upp bilder på samma sätt som till den populära Efterlysningen.

Vykortstidskriften Skillingtrycket
Andra upplagan av Skillingtrycket för 2006 har nu kommit till  prenumeranterna. Det är som vanligt ett läsvärt nummer på 48 sidor. Paul Gustafsson skriver bl a en rikt illustrerad artikel på tio sidor om "Svenska Vykortsförlag". Intressant läsning är även "Lasses Blandning" där Lasse Haldenberg på sex fullmatade sidor skriver om en del av sina alltid lika trevliga vykort! Om du inte är prenumerant kan du via Skillingtryckets hemsida www.skillingtrycket.com beställa ett provnummer för bara 20 kronor.

Ny trevlig sajt med gamla dansbandsbilder
Sören Johansson, som sedan tidigare har en sajt med gamla vykort från Värnamo, har nu lanserat sajten www.svenskadansband.se som givetvis innehåller svenska dansbandsbilder. Just dessa bilder har ju blivit en stor grej på nätet, speciellt sedan Gert Johnnys uppmärksammats. Som de flesta säkert vet finns även en artikel på Gamla Vykort som handlar om dansband. Du kan läsa den genom att klicka här.

Ytterligare en vykortsförening på nätet
Eskilstuna Vykortsförening har nu startat upp en hemsida - www.etunavykort.se. Föreningen har funnits sedan 2003, så det är ju en ganska färsk förening. De anordnar även årligen sedan tre år tillbaka en vykortsmässa i februari månad så nästa vykortsmässa blir med andra ord i slutet av februari 2007.

Ny utställning på Postmuseum i Stockholm - "Kyssar"
Den 20 maj öppnade utställningen "Kyssar". I utställningen visas drygt 350 vykort på ämnet kyssar. Dessutom visas en stor samling av vykort med olika typer av kärleksspråk, de flesta från tiden kring sekelskiftet år 1900. I utställningen kan man också följa korrespondensen mellan Alma och Ernst som under året 1904 skickade chiffrerade vykort mellan varandra. Slutligen visas även verk på temat kyssar av elever från Viktor Rydberg gymnasium. Utställningen pågår till den 21 januari 2007.

Tips på artiklar från Gamla Vykort
Med tanke på det stundande fotbolls-VM kommer här länkar till två fotbollsartiklar illustrerade med vykort

FC Barcelonas fotbollshjälstar - Barcelona blev ju nyligen Champions League-mästare efter bl a en avgörande insats av Henrik Larsson. I denna artikel presenteras ett gammal storlag från som blev spanska mästare 1974.

Några klassiska fotbollsspelare i AC Milan - En lagbild på AC Milan som blev italienska mästare 1968 och Europamästare 1969. I laget fanns många kända spelare, bl a en av de mest kända svenska fotbollsspelarna genom tiderna - Kurt Hamrin.

Charles Lindbergh besöker Karlskrona 1933 - Charles Lindbergh blev över en enda natt världens mest berömda människa år 1927. Sex år senare besökte han Sverige och från besöket i Karlskrona finns ett par fotovykort bevarade.

Forumet har fått fler avdelningar
Denna information blir till stor del en "repris" av informationen i förra nyhetsbrevet! Aktiviteten i forumet har varit bra och det är nu 582 medlemmar. De flesta nya inlägg och svar har hittills kommit under Efterlysningen. Den ligger givetvis kvar som tidigare, men avdelningen med fula vykort har nu flyttats in direkt i forumet för att det ska bli möjligt för er användare att direkt bidra med era kort. Avdelningen bytte samtidigt namn till "Udda och märkliga vykort" och när man kan visa sådana kort är det inte mer än rätt att man även kan visa "Vackra Vykort" så det är en ny avdelning. Jag har själv skickat upp några kort från min samling som en början och jag hoppas att många vill skicka in bidrag både där och bland det "udda" korten! En tredje ny avdelning är en som inte har med gamla vykort att göra alls utan det är bara en förhoppningsvis rolig avdelning där man ska kunna skicka upp roliga länkar, roliga historier eller liknande. Den kallas "Roliga och intressanta länkar till annat". Bara fantasin sätter gränser i den avdelningen. Nedan kommer tre direktlänkar till de nya avdelningarna och jag hoppas alla medlemmar vill lämna bidrag!

Udda och märkliga vykort från vykortssamlingar!
Här kan du själv visa dina fulaste och mest misslyckade vykort från samlingen! Alla tidigare inskickade kort är överflyttade till forumet! Nu kan alla själva skicka upp sina vykort!

Vackra vykort - de finaste vykorten i samlingarna
Eftersom det finns ett avsnitt med udda och märkliga vykort så måste det givetvis även finnas möjlighet att visa sina vackraste vykort från samlingen.

Roliga och intressanta länkar till annat än gamla vykort!
Här kan alla skicka in roliga länkar till sådant som INTE har med vykort eller vykortssamlande att göra. Ibland kan det vara kul att koppla av med att titta på annat än gamla vykort!

Kommande vykortsaktiviteter

Lørdag 1 juli 2006
Norsk-svensk vykortsmesse i Marker Idrottshall i Ørje (6 km fra Tøcksfors vid E18 Stockholm-Oslo)
Messen arrangeres for femte gang. Samlere og handlere fra hele Norden deltar!Arrangør: Norske Postkortsamlere
www.norskepostkortsamlere.com

Söndag 23 juli 2006
Degeberga Antik- och Samlarmarknad några mil söder om Kristianstad.
En av Sveriges största samlarmarknader med 350 marknadsplatser. Marknaden har officiell öppettid 08.00 - 17.00, men marknaden startar egentligen redan när det blir ljust innan 05.00. Det finns åtminstone ett tiotal vykortshandlare på plats och även många andra försäljare som har vykort till salu. Vill du se en översiktsbild från en tidigare marknad kan du klicka här.

Nästa nyhetsbrev
Nästa nyhetsbrev kommer i början av juni tanken att att nyhetsbrevet ska komma varannan vecka.

Samlarhälsningar

Lasse Stenborg   Gamla Vykort   www.gamlavykort.nu

Google

Hit Counter